Direktlänk till inlägg 16 januari 2011
Det heter ju bättre sent än aldrig eller hur? :P
Nu kommer recepten från förra fredagens datenight.
Menyn bestod av hemmagjorda hamburgare å chokladpudding.
Såklart gjordet jag de mesta från grunden å det första receptet är på hamburgerbröden.
Detta recept kommer från Bonniers Stora Kokbok å jag har inte använt tidigare, men jag är helnöjd. :)
Jag vägde mjölet å använde mej av mjölsorten Manitoba Cream.
Om det gjorde till något underverk på jäsningen, det kan jag inte svara på eftersom jag då inte bakat dessa bröd innan. :D
Hamburgerbröd. (ca: 12 stycken)
50 gram jäst.
50 gram smör.
5 dl mjöl.
1 msk socker.
1 tsk salt.
12-13 dl(720-780 gram) vetemjöl eller vetemjöl special.
Lös jästen i fingervarmt smält smör+ mjölk.
Blanda i salt å socker.
Tillsätt mjöl å arbeta till en smidig deg.
Jäs till dubbel storlek, ca 40 minuter.
Dela degen i bitar å forma dessa till bullar å platta till.
Sen anser recpetet att bullarn ska penslas med mjölk å överströs med semsamfrön efter jäsning, men jag har en bättre lösning.
Eller, jag å jag, pappa är det snarare. :D
Han har bakat egan hamburgerbröd i tid å evighet å brukar strö över fröna innan jäsning utan pensling å lägga ett bakplåtspapper oven på å använda en annan plåt å trycka ut bröden å trycka in fröna med. :D
På så vis ramlar inte alla semsamfrön av bröd vid hanteringen sen. :D
Bröden ska jäsa ca. 30 minuter på plåten å sedan gräddas i 10-12 minuter i 225 grader å sen svalna på galler under bakduk.
Själva hamburgarna vill jag ska smaka som de jag är uppfödd på, alltså pappas.
Jag lyckas nästan numera, men pappas är fortfarande snäppet godare. :D
De godaste burgarna. (till 2 personer)
400 gram köttfärs.
2/3 dl grädde(helst visp)
1 ägg
salt å svartpeppar.
Thats it, enklast, saftigast å godast. :D
Tryck ut stora å platta biffar i händerna å stek demmed mycket smör. :D
Till serveringen hade vi skivad rödlök, isbergsallad, cheddarost, ketschup å två olika dressingar. Man kan självklart ha annat till också, gruka å tomat osv, men vi tog det vi gillar bäst. :D
Röd Hamburgerdressing:
Creme fraiche eller liknande.
Bostongurka.
Tomatpuré.
Salladskrydda.
Salt å peppar.
Vit hamburgerdressing.
Creme fraiche eller liknande.
Dijonsenap.
En skvätt citronsaft.
Å generöst med örtsalt å svartpeppar.
Till efterrätt gjorde jag Chokladpuddig efter Per Morbergs recept.
Det lyder som följer:
Chokladpudding:
5 dl standardmjölk.
5 msk maizenamjöl.
3 msk strösocker.
3 msk kakao.
1 uppvispat ägg.
1 msk vaniljsocker.
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm tills krämen börjar sjuda å blir tjock.
Rör hela tiden!
Låt svalna.
Häll krämen i en vattansköljd skål å låt stå i 3-4 timmar i kylskåp.
Puddingen blev väldigt god, men lite för stark för mej.
Jag är ju ingen chokladälskare så nästa gång ska jag minska lite på kakaon, å kanske tillsätta lite smäl mjölchoklad... :)
Är det nån mer som hakat på detta nya fredagsmys? :D
Jag hoppas det är ett vinnande koncept för alla parter, även för de som sover. :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|