Alla inlägg under maj 2011
I år har jag för första gången planterat dragon.
Jag försatte den inomhus å nu har den flyttat ut å växt sej stor i fin. :D
Eftersom jag inte kommer använda allt på en gång undrar jag om det fungerar att frysa in den?
Spara själva stjälkarna för sej å finhacka bladen för sej?
Eller nån som har nått annat fiffigt förslag?
Tillägg:
Efter att ha googlat Dragon hittar jag följande på Wikipledia:
Ett utmärkt sätt att förvara dragon är att fylla en burk med bladen hälla över en fin vitvinsvinäger, skruva på lock å ställa i kylen, å ta de blad man behöver allteftersom.
I natt har Leo varit orolig till tusen, har var troligtviss inte så nöjd med att blic väckt å satt i en bil. :S
Redan elva drog han i gång, somnade om, sov till halv fyra då jag var uppe å sen var Martin uppe vid halv fem.
Klockan 05.53 hörde vi ett KLIIIIIIRRR från Leo's rum.
Då hade han lyckats få tag i sladden till sin fönsterlampa av glas å dratt ner denna i golvet. :S
Som tur väl var träffades han inte själv av varken glasskärvor eller lampa, men det var ju ingen hit ändå...
Min fina man steg upp å städade undan å Viggo joinade också ganska omgående.
Mej väckte de först vid tio i åtta!
Jag skulle tro att detta var en försmak av vad som komma skall.
Leo har alltid varit på allt, saker på bordet, saker man går förbi osv. å jag har en känsla av att denna extrema nyfikenhet kombinerat med envishet å total orädsla inte kommer bli nådig.
Viggo har på sin höjd vält en kruka en gång å kastat en boll på en ljuslykta, det är liksom allt.
Men om mina känslor vad gällande Leo's motsatser där gör vi nog bäst i å börja plocka undan potensiella faror redan nu, innan den busen kryper på allvar. :)
I dag är det annars den riktiga bröllopsdagen, ett helt år sedan den roligaste festen i hela mitt liv. :D
En fest för oss, där jag tror å hoppas att alla hade lika kul som vi, eller kanske ska säga som mej? :P
Firandet är ju redan avklarat, men just nu önskade jag ändå att jag köpt en liten grej..
1 år som man å hustru å 7 år som ett par!
Vi ska va hemma på förmiddagen å åt Skåne hållet på eftermiddagen även denna dag. :D
Nu ska jag duka fram det sista innan grbbarna anländer med frukostbrödet. :)
Ha en bra dag!
Sist ut i kvällens recept kavalkad blir den här nyttiga(i allafall GI-vänliga) å starka Thaisalladen, med glasnudlar å lövbiff. :)
(bilden är tagen med mobilen, i dåligt ljus så ursäkta kvalitén..)
Koka glasnudlar enligt förpackningen, dela dem gärna innan, å skölj dem i kallt vatten när de är klara.
Blanda valfri sallad(jag tog mixsallad på påse å lite extra ruccola) med strimlad salladslök, strimlade morötter(om man äger en mandolin,, mina blev bara skurna i slantar..) å glasnudlarna.
Gör en dressing på olja(hade tagit sesam om jag ägt nån, nu blev det raps..) hackad chili, hackad vitlök, lite farinsocker, japansk soja å limesaft.
Strimla lövbiff å stek denna fort i en varm panna tillsammans med sweetchili-sås.
Blanda ner dressingen i salladen, toppa med lövbiff å stekt halloumi. :)
Salladen är minst sagt het, å gillar man inte stark mat är den kanske inte å rekomendera, men dressingen kan man ju laborera med efter tycke å smak, å lika så övriga ingredienser. :D
Jag är dock sjuk nöjd med denna konstellationen. :)
Här kommer ett recept på piroger, eller ja, deg till piroger å ett(eller ja två då) fyllningsförslag. :)
Jag ska erkänna att degen mamma bakade sina piroger på är snäppet godare, då den var frasig.
Men tills jag snokat i fatt på det receptet får ni hålla till godo med det jag använde mej av i torsdags.
För delen med det är att den bara ska jäsa 30 minuter, allt som allt. :)
Piroger. (blir runt ett tjugotal mellanstora eller så..)
150 gram smör
50 gram jäst
5 dl mjölk
ca 13 dl vetemjöl
Lös jästen i fingervarm vätska(smält smör+mjölk) å blanda i vetemjöl till en smidig deg.
Låt jäsa i 30 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord å dela den i fyra bitar.
Kavla ut degen å stansa ut rundlar, med tex. djupa tallrikar eller stora glas.
Jag gjorde två olika storlekar, större till vuxna å mindre till barnen.
Mest för att se skillnad då jag skulle ha olika fyllningar. :)
Lägg en klick fyllning på varje cirkel av deg å vik över, platta till lite å tryck i hop ändarna med en gaffel.
Pensla med uppvispat ägg å grädda i ca 10 minuter(tills de fått fin färg) i 200 grader.
I torsdags fyllde jag mina piroger med två olika sorters köttfärs.
Tacokryddad till barnen å en hetare variant till oss vuxna. :)
Men man kan lika gärna använda sej av ost å skinka, kyckling å creme fraiche eller kanske bara nån god ost..? :)
Här har ni i allafall ett ungefärligt recept av min köttfärsröra:
Låt hackad lök bli mjuk i en varm stekpanna med smör, tillsätt vitlök å köttfärs.
Fräs tills färsen är genomstekt å krydda med salt, svartpeppar å sambal olek.
Smaka av å tillsätt chilisås av ketchup-typ å kanske lite tomatpuré å torkadepizzakryddor(oregano+basilika).
Piroger är perfekta att ha i fysen att ta upp till snabblunch eller ha med å äta kalla på utflykter. :D
Det allra bästa var att bägge mina minst sagt kräsna barn gillar det å de är perfekt plockmat till små händer. :)
Har ni mycket rabarber i trädgården å har tröttnat på paj eller lever i hop med någon som inte alls delar kärleken till dessa sörsura stjälkar så är det en ypperlig idé att göra saft av dem. :D
Har man aldrig kokat egen saft innan är dessutom just saft av rabarber så simpelt så det inte är klokt, inga bär som ska rensas å inget som ska stå å dra i flera dygn.
Så vad väntar ni på?
Mer än receptet då förståss. :)
Rabarber-saft.
3-4 flaskor
2 kilo rabarber
3 liter vatten
1 liter strösocker
4 tsk citronsyra
saft från 3 citroner
Dela rabarberstjälkarna i bitar å koka upp dem tillsammans med vattnet.
Låt koka i 15 minuter. Rör inte, då blir saften grumlig
Sila av saften, släng stjälkarna å koka upp saften tillsammans med socker, citronsyra å citronskal.
Låt svalna å häll upp i desinficerade flaskor.
Späd 1+4 å njut! :)
En toppen dag har passerat. :)
Förmiddagen ägnades åt lek i trädgården å åt bilvård. :D
Solen har strålat å det har nästan känts som sommar. :)
Har spenderat eftermiddagen hos Mange, Jajja, Thea å Loke! :D
Lika underbart som alltid, god mat å fullt ös på kidsen. :)
Inte ett enda bråk dem i mellan heller, :)
För en gång skull körde inte jag så jag å Jajja drack både ett å två glas vin. :)
Vi har skrattat, pratat å haft det superbra. :D
Tack för i dag fina vänner, ses snart igen! <3
Leo somnade i sin vagn men vaknade när vi skulle köra.
Bägge barnen var vakna hela vägen hem å en bra stund efter, men nu sover de. :)
Vi roar oss med att kolla på Eclipse. :)
Å som vanligt fattar jag inte hur man kan välja en vampyr framför en het varulv? :)
Nu ska jag som utlovat lägga in ett gäng recept å fortsätta slänga nått öga till på filmen samtidigt. :)
Hej så länge!. :D
På den underbara bakbloggen Bli min jäst kan man just nu tävla om fin fina rosa bakgrejer, å såklart måste jag ju va med! :D
Sitter på uteplatsen med datorn i knät å lyssnar på RIng så spelar vi å njuter av en liten lugn stund innan dagens bravader drar i gång på allvar. :D
Leo sover jämte mej i sin vagn å Martin å Viggo tvättar bilen å sparkcyklar å skottkärror å allt annat som kan tänkas va i behov av rengöring. :)
Det är varmt ute redan å himlen är alldeles blå. :)
Vi ska som sagt bara drälla runt här nu på morronen för att sen köra till våra älskade vänner i Falkvik. :)
Underbart ska det bli. :)
Jahapp, då var det dags för dagens första runda på studsmattan här. :D
I kväll utlovar jag recept, det var verkligen på tiden det, var länge sen nu eler hur? :D
Hej så länge! :)
Jag å Leo, vid Mien. :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|